کسب و کارهای نوپا برندهای آینده صنعت به حساب می آیند و باید از ابتدا درست و حسابی به آن رسیدگی شود.
و برندینگ در اصل تداوم کارهای خوبی است که ما از ابتدا انجام میدهیم و بعنوان روح و استراتژی و بعدها هویت برند ما معرفی میشود.
چند وقت پیش برای بررسی کسب و کار یکی از دوستان به به دفتر او رفته بودم عمر این کسب و کار به یک سال و نیم می رسید و تقریبا در حالت ورشکستگی قرار داشت.
من بعد از چند روز بررسی چندین مشکل را پیدا کردم که کسب و کارها مخصوصا در ایران شدیدا به این تله ها گرفتار میشوند و نهایت به تعطیلی کشیده میشوند.
این مشکلات را در زیر بیان میکنم تا شما گرفتار آن نشوید و اگر هستید فکری به حال کسب و کار خود بکنید.
یعنی این کسب و کار با شور و اشتیاق صاحب آن راه افتاده بود و خودش اوایل بسیار به آن رسیدگی میکرد و توانسته بود طی چند ماه این کسب و کار کوچک را به سوددهی برساند البته این سوددهی با نوع کسب و کار و هزینه آن بسیار خوب بود.
ولی روند همیشه به این صورت است که ابتدا صاحب کسب و کار یا کارآفرین وقتی خودش سرکار هست کار به خوبی میچرخد و درآمد خوبی دارد ولی وقتی چند کارمند به مجموعه اضافه میشوند این کسب و کار رو به نابودی میرود.
به این دلیل که صاحب کسب و کار دیگر فکر میکند که این کسب وکار برای همیشه به او سود میدهد و معمولا طی چندماه خود را از کسب و کار خود جدا می کند.
البته حرفه ای ها هیچوقت این کار را انجام نمیدهند.
این اولین تله ای بود که دوست من گرفتارش شد.
ابتدای هرکسب و کاری با بنیان گذار یا کارآفرین آن شروع میشود و پس او همیشه باید حواسش به کسب و کارش باشد حتی وقتی خودش در محل حضور نداشه باشد.
معمولا باید کارآفرین یک استراتژی خروج برای خود بریزد یعنی اینکه باید بداند چگونه و از چه طریقی از کسب و کار خود جدا شود نه اینکه بعد از سوددهی سریع کسب و کار خود را کنار گذاشته و همه چیز را به کارمندان بسپارد.
تفویض وظایف و سپردن آن به کارمندان کار بسیار خوبی است ولی باید بدانید چه کارمندی را انتخاب کنید و چه وظیفه ای را به او بدهید و اصلا در عرض یکسال زمان مناسبی برای خروج نیست چون هنوز خودتان با تمام مشکلات و جوانب کسب و کارتان آشنا نیستید.
اگر سیستم سازی را بلد نیستید میتوانید آن را در کلاس های متفاوت و از اساتید این حوزه یاد بگیرید سیستم سازی از مهمترین اصول کسب و کار است که شما بعنوان صاحب یک کسب و کار نوپا باید بلد باشید. و برای اینکه سیستم خوبی داشته باشید باید برای کسب و کارتان استاندارد تعیین کنید و وقتی یک استاندارد مشخص دارید هرکسی را به کسب و کار خود راه نمیدهید و فقط افراد واجد شرایط استاندارد شما وارد سیستم شما می شوند که این یکی اصول اولیه موفقیت در کسب و کارهای نوپا است.
وقتی شما به بسیاری از کسب و کارهای موفق نگاه میکنید میبینیدکه آنها افراد خود را بصورت درست انتخاب کرده اند و یکی از جمله های مهم کتاب خوب به عالی جیم کالینز این است : اول تیم بعد کار
چون تیم و افراد عالی هرکاری را خوب انجام میدهند.
البته یکی از مشکلات کسب و کار دوست من سیستم سازی و خروج خودش از کسب و کارش بوده و این کسب و کار مشکلات بسیاری دیگری داشته که من در مقالات دیگر به آن اشاره میکنم. و اینجا تیتر یا سرفصل آن را مینویسم و بعد به هرکدام از آنها در مقاله ای جداگانه میپردازیم.
یک دیدگاه