تحلیل برندینگ ایرانخودرو و سایپا بر اساس قوانین جایگاه سازی
بررسی برندهای خودروسازی ایران براساس کتاب جایگاه سازی ال ریس وجک تروت:
همونطور که در مقالات قبل گفته شد برند یعنی جایگاهی در ذهن مشتری و اگر شما سهمی از ذهن مشتریان نداشته باشید یعنی برند نیستید و اگر هم فروشی دارید بخاطر نیاز مشتریان ونبود رقیب قدر در بازار است.
خب اگر بخواهیم این مطلب را در قالب برندهای ایرانی توضیح دهیم باید بگوییم که اغلب برندها در ایران نتوانستند جایگاهی در ذهن مشتریانشان بدست آورند و بیشتر فروششان بخاطر نیاز مشتری به محصولات این شرکت ها و نبود رقیب در بازار یا رقیبی که قدرت مانور کمی دارد.(ولی با این حال توانستنه کالای خود را در ایران بفروش برساند.)
یکی از این صنایع که توفیق چندانی در پروسه برندینگ خود نداشته میتوان به خودرو سازی اشاره کرد،سایپا و ایران خودرو…..
ایران خودرو در سال 1341توسط برادران خیامی و سایپا در سال1344توسط سیتروئن فرانسه برای تولید ژبان تاسیس شدند و بیشتر از 50 سال از عمر این دو خودرو ساز میگذرد.
اگر بخواهیم جایگاه این خوردروسازی ها را بررسی کنیم میبینیم که توفیقی در بدست آوردن قسمتی از ذهن مشتریان نداشته اند وبا وجود انحصاری که در بازار ایران برای این دو شرکت وجود داشته همچنان در فروش خودروهای خود مشکل دارند. چون جایگاهی که درذهن مشتریان برای این دو برند تعریف شده بعنوان یک خودرو بی کیفیت است تا جایی که اشتباهات انسانی و مشکلات راهها در تصادف به ماشینهای این دو شرکت ربط داده میشود.
و بهمین دلیل هیچوقت نمیتوانند با برندهای خارج از ایران رقابت کنند،شما وقتی یک بنز را بیاد میاورید در ذهنتان اعتماد و پرستیژ تداعی میشود وقتی بی ام دابلیو(بی ام و) را بیاد میاورید جوانی و اسپرت بودن در ذهن شما تداعی میشود و همچنین برندهای متفاوت که در دنیا وجود دارند مثل رولز رویس که تداعی کننده احترام و وقار است ولی ماشینهای سایپا و ایران خوردو در ذهن تداعی کننده هیچ چیزنیستند.
شما باید جایگاهی را برای خودتان تعریف کنید که شما را از رقیبتان متمابز کند،اگر اولین در کار خودتان نیستید پس سعی کنید جایگاه متفاوتی را در ذهن مشتریانتان بدست اورید و جامعه هدف خاصی برای خودتان تعریف کنید بطور مثال وقتی کوکا روی افراز بزرگسال تمرکز کرد و انها را هدف قرار داد پپسی بر روی جوانها تمرکز کرد وبه رقیب اصلی کوکا تبدیل شد و سهم بیشتری از بازار کولاها گرفت.
یکی ازمعروفترین مدلهای جایگاه سازی در خودرو سازی ولوو دیده میشود وقتی این شرکت کمپین ایمنی خود را به راه انداخت توانست فروش خوبی را در بازار برای خود رقم بزند.
ایران خودرو و سایپا اگر تولیدات خودشان را متمرکز کنند و بتوانند یک خودرو خاص با جایگاه خاص به بازار ارائه دهند میتوانند بهتر عمل کنند یعنی همه چیز برای همه کس نباشند شبیه چیزی که الان هستند و برای تولیدات خودشان جایگاهی تعریف کنند که نام انها تداعی کننده جایگاه این خودروها در ذهن مردم باشد. مثلا سایپا در پراید 111 بسیار موفق عمل کرده زیرا این نوع محصول را برای بازار جوانان طراحی کرده و ای کاش اسم پراید از روی این محصول برداشته میشد تا تداعی کننده بی کیفیتی برای مشتری نباشد.
دیدگاهتان را بنویسید