پرسنال برندینگ یا برند شخصی چیست؟

برند شخصی علمی است که درباره انسان ها و تخصص آن ها بحث می کند یعنی هر انسانی با نشانه ای شناخته شود شبیه محصولات که با نشانه ها شناخته می شوند. اگر به اطراف خودمان نگاه کنیم ما هر فرد را با ذهنتی خاص میشناسیم یعنی میگوییم فلانی مورد اعتماد است یا فردی دیگر را دروغگو می نامیم.
این ذهنیت ها به مرور زمان با دیدن رفتارهایی از فرد مورد نظر برای ما تداعی می شود و میتوان گفت تداعی شدن خصوصیت های خاص در ذهن مخاطبان همان برندسازی است و حالا ما در برندسازی کاری میکنیم که وقتی اسم ما شنیده میشود تخصص ما هم در ذهن مخاطب تداعی شود.
مثلا نایک
برند شخصی چه زمانی بوجود آمد
در زمان های قدیم مردم وقتی میخواستند محصولشان را از دیگران متمایز کنند معمولا اسم خود را روی آن حک می کردند و محصول بنام آنها شناخته می شد.
و میگفتن مثلا کار فلان استاد است یا این شعر از فلان شاعر است.
در یک کلام تخصص خود را به مردم عرضه می کردند.
پیشنهاد مطالعه: زمان مناسب برای برند سازی شخصی
به وجود آوردن علم پرسنال برندینگ توسط آقای تام پیترز
ولی علم پرسنال برندنیگ یا برند شخصی از سال 1997 به بعد توسط آقای تام پیترز از بزرگان مدیریت دنیا بوجود آمد
وقتی تام پیترز اولین مقاله خود را در مورد برندینگ شخصی یا همان پرسونال برندینگ نوشت
در مجله فست کمپانی چاپ شد و اولین حرف ها در مورد برندینگ شخصی بوجود آمد.
تام پیترز در این مقاله به این اشاره کرد که مدیران یا افرادی که در حوزه کاری خود کار میکنند باید برند شخصی مخصوص خود را بسازند و بتوانند خود را با آن تخصص به مردم بشناسانند تا دیگران هروفت به تخصص او نیاز داشتند یا هروقت او از این کار خارج شد راحت بتواند به واسطه شناخته شدن بوسیله تخصصش، کار خوبی در شرکت دیگر برای خود بدست آورد، یا در آمد خود را در همان شرکت افزایش دهد.
در واقع برندینگ شخصی رابطه مستقیمی با درآمد ما دارد هر چه شما برند تر باشید،
(در رابطه با مفهوم برند در سایت زیاد بحث کردیم) در آمد شما بالاتر می رود و برخی مواقع شما در رکود اقتصادی می توانید بواسطه برند بودن تان بیشتر سهم بازار را بگیرید.
یعنی فردی که تخصص بیشتری دارد و شناخته شده تر است می تواند مشتری هایی که در بازار هستند
را به سمت خود بکشاند، مثل سخنران ها، روانشناسان یا مشاوران مدیریت و….
آرزوی دیوید اگیلوی
دیوید اگیلوی از معروف ترین افراد در زمینه تبلیغات است که هنوز آژانس تبلیغاتی معتبری در آمریکا دارد و یک برندشخصی در زمینه تبلیغات محصسوب می شود. البته خود او از دنیا رفته.
کتابی در مورد مصاحبه با بزرگان تبلیغات میخواندم که در آن با دیوید اگیلوی مصاحبه کرده بودند.
اگیلوی خیلی جالب به این مسئله اشاره کرد که: خود من الان تبلیغات نمی نویسم و همه کارهای تبلیغاتی برعهده کارمندان من است و هروقت تبلیغات خوبی از شرکت من بیرون می رود همه میگویند کار اگیلوی است در حالیکه من آن را ننوشته ام….
اگیلوی گفت: کاش در آینده راهکاری پیدا شود تا این افراد شناخته شده تر باشند.
این راهکار ساخته شده یعنی همان پرسنال برندینگ…
امروزه افراد بواسطه شبکه های اجتماعی و صدها ابزار دیگر تحصص خود را به دیگرن معرفی میکنند و بهمین نام شناخته می شوند و حتی اگر در شرکتی که کار می کنند، استعفا یا اخراج شوند در خانه هم میتوانند کار کنند و در آمد کسب کنند (این مورد را خود من زیاد تجربه کرده ام، کسب درآمد در خانه) یا اینکه شرکت دیگری او را سریعا استخدام کند.
این مورد را هم اضافه کنم که برندهای شخصی خیلی نیازی به جا و مکان خاصی ندارند.
در واقع …
پرسنال برندینگ یعنی داشتن یک تخصص و حرفه ای شدن در آن، تا از این طریق در بین مخاطبان هدف شناخته شوید و مشتریان بیشتری به دست آورید.
برند شخصی ایرانی
هر چقدر هم بگوییم که علم آکادمیک پرسنال برندینگ یا برند شخصی از آمریکا آمده و آنها بوجود آورده اند ولی من میگویم این علم در ایران بوده از قدیم الایام!!!
به این اسامی توجه کنید…
- حافظ
- سعدی
- فردوسی
- ابن سینا
و دیگر بزرگان این سرزمین ….
شما وقتی به اسم این بزرگان توجه می کنید. ناخودآگاه در کنار اسم شان یک تخصص در ذهن شما نقش می بندد یعنی حافظ را با شاعری- فردوسی را با شاهنامه و ابن سینا را با طب می شناسید و دیگر بزرگان این سرزمین هم به همین صورت هستند.
تمام این افراد تخصصی با نام شان گره خورده و آن ها را تبدیل به برندی جهانی کرده و بهتر است بگویم پرسنال برندهای جهانی…
با یک شعر کسی شاعر نمیشه…
ما در زبان فارسی ضرب المثلی داریم با این مضمون که : با به گل بهار نمیشه
این ضرب المثل را در برندینگ شخصی به این صورت ترجمه می کنم که اگر حافظ فقط چندبار شعر میگفت مطمئنا موفق نمی شد شاعری در سطح جهانی شود و این شعر گفتن های زیاد و نوشتن کتاب ها بوده که او را شاعر کرده و در سطح جهانی او را میشناسند.
یعنی اگر کسی می خواهد برند شخصی شود باید تخصص خود را طی دهه ها انقدر تکرار کند و با آن زندگی کند تا این تخصص به او بچسبد. و موافقین و مخالفین او را فردی با تخصص در این زمینه بشناسند.
وگرنه که هر کسی از دانشگاه فارغ التحصیل میشود ( از این کلمه بدم می آید چون ما باید همیشه در حال تحصیل باشیم) متخصص کار خود و برند شخصی خود را ساخته است.! پرسنال برندینگ هیچ گاه فارغ التحصیلی ندارد.
اصلا اینگونه نیست که فرد با خواندن چند کتاب یا یک مدرک در زمینه خاصی سریع تبدیل به برند شخصی شود بلکه سالها تمرین ممارست نیاز دارد تا به جایگاه مورد نظر خود برسد.
وقتی شما با یک تخصص زندگی می کنید و همیشه آن را تکرار می کنید، تبدیل به یک برند شخصی در حیطه ی مورد نظر می شوید.
تکرار کردن
جمله ای هست که میگوید تکرار مادر همه مهارت هاست.
تمام متخصصان از بس تخصص خود را در همه جا تکرار کرده اند تبدیل به برند آنها شده است.
به این دلیل به تمام افرادی که می آیند برای مشاوره اولین سوال من این است:
فکر می کنی چند سال در این کسب و کار می مانی ؟
و برخی مواقع با جواب های نمی دانم و بهش فکر نکردم روبرو میشوم.
ولی واقعا باید با خودمان حساب کنیم که چندسال در یک کسب و کار هستیم و این پایداری ما در کسب و کار است که ما را تبدیل به برند می کند.
برندهای شخصی هم به همین صورت باید حساب کنند، چند سال می خواهند در حیطه ی تخصصی خود فعالیت کنند؟ اگر دیدتان کوتاه مدت است به هیچ وجه نمی توانید برند شخصی بسازید.
پایداری و تکرار فعالیت های حیطه شما و همچنین به روز بودنتان برند شخصی شما را می سازد.
به این چند نکته توجه کنید…
1- حساب کنید آیا در حیطه مورد نظرتان می خواهید سالهای سال فعالیت کنید؟
2- آیا حوزه و تخصص مورد نظر خود را دوست دارید؟
3- در حیطه خودتان پایداری داشته باشید.
4- برند شخصی با صبر و گذر زمان ساخته می شود.
5- به روز بودن برای برندهای شخصی الزامی است.
6- باید همیشه تخصص تان را تکرار کنید و به این نام شناخته شوید و برای آن محتوا تولید کنید.
7- با تخصص تان زندگی کنید.
8- هر تصمیمی مشکلات خاص خودش را دارد باید با تمام مشکلات کسب و کار خود کنار بیاید.
9-تبدیل شدن به برند شخصی زمان می خواهد باید چندین سال صبر همراه با تلاش داشته باشید.
10- کار برند شخصی هیچ وقت تمام نمی شود شما وقتی برند شدید پس از سالیان، مسولیت های شما بیشتر می شود و شما باید سخت تر تلاش کنید تا از این دستاورد حراست کنید و همیشه در صدر بمانید.
برند شخصی برای شما کاری میکند تا به جای اینکه شما دنبال کار باشید، کار به دنبال شما باشد.
مراحل برندسازی شخصی
1- شخصیت شناسسی یا تیپ شخصیتی
شاید شما هم با آزمون شخصیت شناسی ام بی تی آی آشنا باشید. mbti که اگر نمیدانید پیشنهاد میکنم ایران ام بی تی آی را در گوگل جستجو کنید. این تست شما را از لحاظ شخصیتی مورد سنجش قرار میدهد و شما میدانید که برخی رفتارهایتان در زندگی در اثر چیست؟ بطور مثال من یک فرد درونگرا هستم ولی میخواهم مشاور شوم و سخنرانی کنم پس نباید از خودم خجالت زده باشم که چرا نمیتوانم در جمع راحت صحبت کنم و سعی میکنم جنبه برونگرایی را در خودم تقویت کنم و بتوانم بهتر با مخاطبان ارتباط برقرار کنم.
در MBTI جنبه های متفاوت دیگر مثل احساسی یا منطقی بودن و بانظم و منعطف و دیگر موارد بررسی میشود.
به غیر از این تست سعی کنید موارد دیگری مانند تست آرکی تایپ، هوش های گاردنر یا دیگر آزمون های شخصیت شناسی معتبر دنیا را بررسی کنید و خودتان را کشف و درک کنید.
شناخت شخصیت هیچوقت تمام نمی شود و در تمام عمر ما جریان دارد این تست ها و مدل ها به ما کمک می کنند تا بتوانیم بهتر خودمان را بشناسیم و این دنیای عظیم را بریا ما ساده تر می کند.
پیشنهاد میکنم کتابهایی در زمینه خودشناسی بخوانید تا بهتر بتوانید با شخصیت خود ارتباط برقرار کرده و خودتان را بشناسید که جز مهمترین قدم ها در پرسنال برندینگ است.
2- هوشمند باشید
هوشمندی به این معناست که وقتی شما یک برند شخصی را پایه گذاری میکنید خیلی از افراد میخواهند با شما ارتباط داشته باشند و به قولی فالورهای شما میشوند و شما بعنوان یک رهبر در حیطه تخصصی خود برای آنها تعریف میشوید.
راحت بگویم هیچکس دوست ندارد رهبری خنگ داشته باشد یعنی شما باید به صورتی موثر با افراد یا فالورهایتان ارتباط برقرار کنید، تیزحس باشید یعنی وقتی چیزی را با شما در میان میگذارند زودتر از خودشان تشخیص دهید و کل صحبت های آنها را در یک جمله برایشان خلاصه کنید این گونه ارتباطات نیاز به تمرین های زیادی دارد و نمیتوانید در عرض چند روز یا چند ماه به این هوشمندی یا تیزحسی برسید. نیاز به تمرین و مطالعه مداوم دارد تا بتوانید از روی حرف زدن و یک ارتباط عادی اطلاعات مفیدی را بگیرید.
تیزحسی، اطلاعات زیاد در زمینه تخصصی تان و کنترل بر هیجانات یا همان هوش هیجانی بسیار بر برند شخصی شما تاثیر میگذارد.
برای تمیرین سعی کنید هوش های نه گانه گاردنر را یادبگیرید و تشخیص دهید در کدام شما قویتر هستید.
هوشمند باشید
3- داشتن اطلاعات در زمینه تخصص خود
ما بعنوان یک شخص مرجع در حوزه تخصصی مان نیاز به اطلاعات زیادی در این زمینه داریم تا افرادی که از ما پیروی میکنند همچنان پیرو ما بمانند.
وقتی اطلاعات ما منسوخ باشد یعنی به عبارتی اطلاعاتی داریم که مربوط به سالهای گذشته است و امروزه به درد مخاطب مان نمیخورد، به مرور زمان برند شخصی ما کمرنگ شده و افراد از دور و بر ما پراکنده میشوند.
قدرت برندینگ شخصی به مردمی است که از ما پشتیبانی میکنند و ما را دوست دارند.
این وضعیت در بسیاری از متخصص های کشورمان درحوزه های مختلف دیده میشود بصورتی که یک فرد که به خود عنوان متخصص داده آخرین کتابش را در سالهای پیش خوانده و همان اطلاعات را همیشه تکرار میکند و باعث کاهش محبوبیت و کاهش اعتبار ذهنی نزد مخاطب خودش می شود.
یادتان باشد برندینگ شخصی با اطلاعات در یک زمینه شروع میشود و با نداشتن اطلاعات جدید و بروز نبودن پایان می یابد. اگر نمیتوانید بروز باشید و تشنه یادگیری نیستید بدنبال برندسازی شخصی نروید.
4- محبوبیت بجای شهرت
این اشتباهی است که بسیاری مرتکب میشوند یعنی شهرت را با برندینگ شخصی اشتباه میگیرند.هدف از پرسنال برندینگ محبوبیت است نه معروفیت.
شما وقتی بین بسیاری از افراد محبوب باشید خود به خود معروف هم میشوید ولی یادتان باشد معروفیت خالی و به هر قیمتی به برندسازی شخصی ختم نمیشود . میزان درآمد شما بستگی مستقیم به میزان محبوبیت شما دارد.
بطور مثال بسیاری از مجری های تلویزیون که محبوبترین هستند برای اجرای برنامه پول بیشتری میگیرند و خوانندگان هم بهمین صورت….
مثلا چندوقت پیش با یکی از دوستانم که در کار اجرای کنسرت است صحبت میکردم که ایشان توضیح میداد آقای حامد همایون که مدت زیادی از خواننده شدنشان نمیگذرد بعلت محبوبیت زیادی که بدست آورده هر سانس بیشتر از خوانندگان دیگر پول میگیرد. (این موضوع مربوط به اوج دوران محبوبیت این خواننده است)
5- مطرح کردن و نشان دادن خود
یکی از کارهای مهمی که شما باید انجام دهید تا برند شخصی خود را قوی کنید این است که خودتان را مطرح کنید و نشان دهید.
منظور ما از مطرح کردن این نیست که بخواهید یک بیلبورد در بهترین جای شهر برای خود دست و پا کنید و به مدت یکسال تبلیغات داشته باشید. اشتباه نکیند این کارها برند شما را خراب میکند. ما میخواهیم کارهای باکلاس تری انجام دهیم که نیاز به هزینه هم ندارد.
نوشتن برای مجلات یکی از مواردی است که باعث مطرح شدن ما بعنوان یک متخصص میشود میدانم کار سختی است ولی با فرستادن چندین بار مقالات معتبر امکان پذیر خواهد بود.
فعال بودن در شبکه های اجتماعی یک راه دیگر است که میتواند ما را بعنوان یک برند معرفی کند هزینه ای هم ندارد. فکر نکنم در این دوره کسی باشد که کار با شبکه های اجتماعی را بلد نباشد و اگر هم بلد نیستید از دوستان یا آشنایانتان جتی متخصصان این حوزه کمک بگیرید.
شبکه های اجتماعی بهترین راه برای رسیدن به مخاطب مورد نظر است.
پیشنهاد می کنم مقاله برند سازی شخصی در اینستاگرام را هم مطالعه کنید.
اگر اسم شما را در گوگل جستجو کنند به چه میرسند بطور مثال شما اگر نام من را در گوگل سرچ کنید( نائف رسپنا) در ابتدا سایت من و بعد کتاب فراتر از لوگو که نویسنده آن هستم و شبکه های اجتماعی که در آنها فعال هستم برای شما نمایان میشود و شما با یک نگاه میتوانید بفهمید که من در زمینه برندینگ فعالیت میکنم.
قدرت گوگل را دست کم نگیرید و سعی کنید خودتان را مطرح کنید.
تا شما دیده نشوید کسی نمیداند که شما وجود دارید.
6- داستان برند شما
هر برند برای خود داستانی دارد مثل خیلی از برندهای بزرگ دنیا اپل، مایکروسافت، سامسونگ یا برند های مطرح ایرانی مثل شیرین عسل یا گلرنگ شما هم داستانی برای برند خود تعریف کنید، کار خاصی نمیخواهد انجام دهید فقط کمی فکر کنید و ببینید چگونه این مسیر را طی کرده اید و آن را در قالب یک داستان الهام بخش در آورید تا مردم شیفته شما شوند.
البته برندهای شخصی زیادی هستند که داستان های بسیار جذابی دارند مثل محمد علی کلی نیازی نیست حتما بزرگ شبیه اپل باشیم. می توانیم با جذاب تعریف کردن مسیر زندگی مان البته به دور از اغراق و دروغگویی باعث شویم مخاطب با ما ارتباط قویتر و بهتری بگیرد.
شاید خیلی از افراد و سخنرانان معروف دنیا سرگذشت الهام بخش آنچنانی نداشته اند ولی با هوشمندی و اضافه کردن نکات متفاوت آن را برجسته کرده اند تا برای مخاطبانشان الهام بخش باشد.
7- نقشه ای برای برندتان
نقشه شما برای رسیدن به جایگاه مورد نظرتان چیست؟ّ
به نظر شما چندسال طول میکشد که به هدفتان برسید؟ اصلا هدف شما چیست؟
سعی کنید نقشه ای مدون یا همان بیزنس پلن یا نقشه کسب وکار داشته باشید .
طبق همان نقشه برای برند خود شخصیتی طراحی کنید نگذارید گذشت زمان و کاری که انجام میدهید به خودی خود برای شما شخصیت یا برند بسازد بلکه با داشتن نقشه سعی کنید این کار را هوشمندانه انجام دهید و همان چیزی که دلتان میخواهد را به معرض نمایش بگذارید.
بازهم سعی میکنم با اطلاعات بیشتر به دوستانی که میخواهند برندشخصیخود را بسازند کمک کنم. زیرا برندینگ شخصی به همین نکته ها تمام نمیشود و یک علم وسیع است.
در آخر
باید نکته ی مهمی را به شما بگویم که شاید مقالات یا صحبت های زیادی در رابطه با پرسنال برندینگ شنیده اید و احتمالا از سطحی ترین موارد برندسازی شخصی صحبت کردند مثلا اینکه شما باید در لینکدین یا اینستاگرام باشید.
و صحبت های کلیشه ای در رابطه با برندسازی شخصی که بیشتر از مواردی مانند صحبت کردن و شو کردن خود باشد…
ولی باید یک نکته ی اصلی را بگویم اینکه رسیدن به برند شخصی و برند شدن در فضای بیرون اول میطلبد که شما داخل خودتان را درست کرده باشید وگرنه مثل شرکت هایی که تبلیغات وسیعی میزنند و به شرکت که مراجعه میکنید میبینید اصلا شبیه تبلیغات شان نیستند و اصلا هم خدماتشان خوب نیست.
راه رسیدن به اکسترنال برندینگ ( برند بیرونی) اینترنال برندینگ( برند داخلی) است.
یعنی اینکه اگر میخواهید برند شوید اول شما باید روی خودسازی و خودشناسی خودتان کار کنید و سپس سعی کنید خودتان را نشان دهید وگرنه با یک برند با بنیان سست طرف هستیم که البته اگر بشود به آن برند گفت.
پس حواستان باشد که برند پوچی نسازید اول درون را درست کنید و سپس بیرون را…
سپاسگذارم.
برند باشید
دیدگاهتان را بنویسید